Pozdrav!

Dobrodošli u Yukku!
Nadamo se da ćete pronaći pravu stvar za ozeleniti Vaš prostor ili kao poklon!

A kao naš poklon Vama, odlučili smo Vam dati 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Kako biste dobili kod za popust trebate biti registrirani te nakon izvršenja narudžbe kod dolazi na Vaš mail!

Hvala i uživajte!

Najčešće pogreške kod kupnje i njege sobnih biljaka

Kada dođemo u rasadnik ili bilo koju specijaliziranu biljnu trgovinu često nas obuzme velika želja da kupimo sve što vidimo i uopće ne gledamo u kakvom su stanju biljke. Možda vam je i neugodno pitati zaposlenike ako i nađete oštećenja na biljkama. Zato ćemo mi napraviti popis na što trebate obratiti pozornost.

1. Vanjski izgled

Prvo na što je važno obratiti pažnju je kako biljka izgleda. Ako vidimo da ima oštećene listove, pjege ili neka slična oštećenja ta biljka nije poželjna. Provjerite i ispod listova i na stabljici da li se nalaze neke sitne bijele točkice. To su zapravo vunaste uši ili eng. mealybugs (lat. Planococcus citri) i kada jednom zaraženu biljku donesete u svoj dom vrlo brzo će se proširiti na sve ostale. Također, česti su nametnici i tripsi koji izgledaju kao sitne žute do narančaste točkice. Lako se prošire na ostale biljke.

2. Čvrstoća biljka u tegli.

U velikim proizvodnjama neke biljke se sade vrlo brzo i često dolaze na naše tržište neukorijenjene. Kako bismo bili sigurni da je biljka ukorijenjena, malo ju moramo protresti ili povući iz tegle. Ako naiđemo na otpor biljka je ukorijenjena. To se manje odnosi na sukulentne biljke jer se one vrlo lako ukorjenjuju.

3. Presađivanje nakon kupovine

Kada donesemo biljku doma većina nas pomisli da bismo ju morali odmah presaditi i to je skoro uvijek pogrešno. Sobne biljke se ne trebaju presađivati često jer sporije rastu i nemaju veliki i robusni korijenov sustav.

Ako pak želimo presaditi biljku jer je prerasla kontejner (korijen izlazi kroz drenažne rupe) presađujemo ju u jedan do tri veličine veći. To znači ako se biljka nalazi u kontejneru od 14 cm, presađujemo ju u veličinu od 15, 16 ili 17 cm.

4. Upotreba nekvalitetnog supstrata

Najvažniji faktor u dobrom rastu biljka je tlo, u ovom slučaju supstrat. Odabir pravilnog supstrata je ključna jer omogućava biljci sve potrebno za njezin rast i razvoj. 

Ljudi kupuju razne supstrate u velikim trgovačkim centrima koji imaju naziv „Univerzalni supstrat za cvijeće“ no ne postoji takvo što kao univerzalni supstrat. To bi značilo da se u taj supstrat mogu posaditi kaktus, orhideja ili pak krizantema. Sobne biljke traže supstrat za sobno bilje ili supstrat za točno određenu skupinu ili vrstu koje je skuplje i ne nalazi se u velikim trgovačkim lancima nego specijaliziranim trgovinama.

5. Zalijevanje

Zalijevanje nakon kupnje nije u redu osim ako vidimo da je supstrat suh. Prečesto zalijevanje uzrokuje trulež korijena i venuće biljke. Ako vidimo da je supstrat vlažan ne zalijevamo.

Isto tako svaka biljka ima različite zahtjeve za zalijevanje. Neke vole vlažniji supstrat dok neke vole da im se supstrat potpuno posuši prije zalijevanja, tako da najbolje je proučiti za biljku koju kupite.

6. Stavljanje biljke na osunčani prozor

Sobne biljke u trgovinama nalaze se zaštićene ispod plastenika. Najčešće nisu pod direktnom sunčevom svjetlošću. Ako kupljenu biljku stavimo na osunčan prozor listovi će se „spaliti“. Postati će bijeli,  posmeđiti te će otpasti.

Samo neke sobne biljke mogu biti na direktnoj sunčevoj svjetlosti kao što su to sukulenti, no čak se i oni moraju postupno tokom par tjedna privikavati na direktnu sunčevu svjetlost ukoliko do sada nisu bili u takvim uvjetima.

Kao što možete vidjeti postoji mnogo „grešaka“ koje se mogu dogoditi odnosno lekcija koje se moraju naučiti. S vremenom ćete naučiti koje biljke treba izbjegavati tj. na koje pojedinosti treba obratiti pozornost prilikom kupnje i njege biljaka te ćete sa stečenim iskustvom postati pravi ekspert.

Sada kada sve to znate požurite u kupnju jer nikad dosta biljaka. Ako želite neku nezahtjevnu biljku ili nemate dovoljno vremena za brigu, pročitajte naš blog o najboljim nezahtjevnim sobnim biljkama ovdje.

Ako imate bilo kakva pitanja, kontaktirajte nas, mi smo ovdje i pokušat ćemo vam odgovoriti na svako vaše pitanje!

Vaša Yukka <3

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Shopping Cart