Pozdrav!

Dobrodošli u Yukku!
Nadamo se da ćete pronaći pravu stvar za ozeleniti Vaš prostor ili kao poklon!

A kao naš poklon Vama, odlučili smo Vam dati 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Kako biste dobili kod za popust trebate biti registrirani te nakon izvršenja narudžbe kod dolazi na Vaš mail!

Hvala i uživajte!

Kako sam napraviti terarij

Odlučili ste se sami izraditi terarij? Čestitamo. Ako niste sigurni kako započeti i koje materijale koristiti onda je ovaj članak za vas. Ovdje ćemo korak po korak objasniti kako sve napraviti kako bi trajao čim duže i biljke u njemu uživale.

Slojevi terarija

Postupak izrade terarija

1. Drenaža (Lažno dno)

Na dno posude stavimo leka kuglice (ne preporučamo kamenje pošto mogu oštetiti posudu i terarij čini težim), a može se koristiti i drobljena cigla ili crijep. Ovaj sloj služi kao drenaža, dakle u njega se sakuplja višak vode.

leka
2. Filtracijski sloj

Na vrh drenažnog sloja možemo staviti neku vrstu propusne tkanine kao što je agrotekstil ili mrežica kako bi spriječila prodor gornjih slojeva u drenažu, odnosno miješanje drenažnog i filtracijskog sloja. Može se koristiti i sitni šljunak. Na tu mrežicu stavljamo aktivni ugljen koji će na sebe vezati štetne tvari. On se može pomiješati i u supstrat. Može se staviti i zeolit, perlit, sitna kora ili vulkanski kamenčići, ali nije nužno.

filter
3. Supstrat

Supstrat mora bit lagan i prozračan, najčešće na bazi treseta i kokosovih vlakana s dodatkom perlita. Nije preporučljivo koristiti univerzalne supstrate iz nekih trgovačkih lanaca. Kvalitetan supstrat potražite u specijaliziranim trgovinama ili ga napravite sami na način kako je opisano u prvoj rečenici.

supstrat
4. Biljke i dekoracija

Na kraju naravno stavljamo biljke i dekoracije po želji. Bitno je samo odabrati kompaktne biljke koje vole visoku vlagu zraka. Koje su najbolje biljke za terarij možete pogledati u našem blogu.

Dekoracija može biti drvo (grane, kora…), kamenje, šljunak, pijesak…, to odabirete vi. Ukoliko koristite drvo najbolje bi bilo uzeti naplavine ili drvo koje je suho i odstajalo i to od nekog tvrdog drveta kako bi se spriječilo prebrzo raspadanje, truljenje i plijesan. Isto preporučljivo je prvo prokuhati dekoraciju pronađenu u prirodi (drvo, kamen) kako bi se uništile bakterije i mogući štetnici u njima.

Što kada je terarij napravljen

I to je to, napravili ste terarij. Sada je bitno prvih par tjedana pratiti kako napreduje i ukoliko se pojavi plijesan čim prije ju ukloniti. Treba i pratiti vlagu tako da je ne bude previše ni premalo. Najbolji pokazatelj je kondenzacija na staklu terarija. O održavanju pročitajte u našem kratkom priručniku za održavanje terarija.

Nadamo se da smo vam pomogli i inspirirali vas na izradu vlastitog terarija i da će vam biljke u njemu rasti dugo godina. Ako imate bilo kakva pitanja javite nam se na mail yukkaplantshr@gmail.com ili pošaljite poruku na instagram ili facebook.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Shopping Cart