Pozdrav!

Dobrodošli u Yukku!
Nadamo se da ćete pronaći pravu stvar za ozeleniti Vaš prostor ili kao poklon!

A kao naš poklon Vama, odlučili smo Vam dati 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Kako biste dobili kod za popust trebate biti registrirani te nakon izvršenja narudžbe kod dolazi na Vaš mail!

Hvala i uživajte!

Najbolje sobne biljke za početnike

Uvijek kad se pokušavam sjetiti tema o kojima bih pisao prvo se zapitam što sam ja htio znati u svojim početnim danima kada sam se upustio u svijet biljaka, kako sobnih tako i vanjskih. Prvo sam htio znati koje su najjednostavnije vrste o kojima se mogu brinuti i tako sam se sjetio ove teme. Nadam se da ću vam ih uspjeti opisati što bolje i da ćete odlučiti i neku od njih kupiti. Naravno ovaj popis neće biti jedini. Tijekom vremena često će se pojaviti novi pa ćete uvijek saznati za pokoju novu vrstu koju ćete, nadam se, odmah htjeti dodati u kolekciju. Vremena ima mnogo pa zato ćemo ići polako.

Sanseverija (Sansevieria spp.)

Prva od njih je sanseverija ili „svekrvin jezik“. Kao što je ime govori, ne možete ju baš lako ostaviti bez teksta što god pokušavali napraviti. To je vrlo otporna biljka koja dolazi u različitim bojama i oblicima. Izgledaju poput živog spomenika te tako mogu biti stavljene u gotovo sve prostorije doma sa barem malo svijetla.

sanseveria

No sanseverija kao i svaka sobna biljka preferira dobro osunčanu prostoriju. Ako ju stavimo na mjesto koje nije jako osvjetljeno ona će to mjesto tolerirati i rasti će sporije.  Zalijevanje nije problem, sanseverija je sukulent pa vode ne treba često. Supstrat bi se morao u potpunosti prosušiti prije svakog zalijevanja. Zalijte ju ako vidite da se listovi počinju smežuravati. Možete i na način da gurnete štapić ili čačkalicu u supstrat. Ako je štapić vlažan i na njega se prima supstrat tada ne treba zalijevati, u suprotnom treba. Možete provjeriti i s prstom. No ako niste sigurni, bolje pričekajte još koji tjedan, nikome neće smetati ;D.

Mirni ljiljan (Spathiphyllum spp.)

Slijedeća nezahtjevna sobna vrsta je spatifilum ili mirni ljiljan. Kao i prethodna biljka i ona može biti stavljena u bilo koje mjesto u kući no ne na direktnu svjetlost jer će se listovi spaliti. U prirodi mirni ljiljani rastu na vlažnim područjima u šumama. To možemo i vidjeti po velikim tamnozelenim listovima koji hvataju svaku zraku svjetlosti. Vrlo je atraktivna i zbog toga što cvjeta, što je rijetko kod sobnih biljaka. Zalijte ju onda kada se gornjih par centimetara supstrata prosušilo. U tome vam opet dobro dođe štapić.
Često se događa da mirni ljiljan u potpunosti klone ili „uvene“ no oni tako reagiraju na manjak vlage u supstratu. Ako zaboravite na njega on će vam na vrlo dramatičan način pokazati da obratite pozornost #dramaqueen. Samo ga treba zaliti i on će za par sati biti kao nov.

Pothos (Epipremnum aureum)

Za razliku od prethodne dvije biljke pothos je penjačica i to vrlo lagana za održavanje. U dućanima se može prodavati pod različitim nazivima poput Scindapsus, Rhapidophora ili Pothos. Neki ga mijenjaju i za Philodendron. Postoje mnogi kultivari no mi ćemo se bazirati na kultivar „Golden pothos“. Listovi nisu samo sjajne zelene boje nego su prožeti sa žutim i zlatnim nijansama no uz vrlo slabo osvjetljenje pothos gubi svoju šatiranost i listovi postaju zeleni. 

Vrlo brzo raste i za par mjeseci vaša soba može postati prava džungla. Zanimljiva činjenica je ta da ako se vaš pothos penje uz štap ili bilo koju drugu površinu svaki novi list postane veći. Može biti širok i 30 centimetara no ako ga samo pustite da visi listovi će biti manji. Zalijeva se kad je supstrat potpuno suh. Ako biste ih htjeli još i više odrežite vrh vriježe i stavite ih u vodu ili u propusni supstrat.

Tkođer ova biljka može rasti u vodi tako da ako imate akvarij možete ju staviti da raste iz njega.

U velikom svijetu sobnih biljka vrlo se lako zanesemo i odabiremo biljke koje nisu u našem rangu vještina. Tako možemo u potpunosti odustati od kupovanja bilo kakvog sobnog bilja. No uči se na pogreškama i uvijek postoji neka biljka koja će preživjeti i s najzaboravnijim vlasnikom. Mi ćemo vam u tome pomoći tako da vas ovdje informiramo i približimo taj divan zeleni svijet u koji, kad ćete se upustiti, iz njega nećete htjeti izaći.

Za sada toliko u ovom blogu. Pratite nas na društvenim mrežama i prvi saznajte kada izađe novi blog i šaljite nam vaše prijedloge i slike biljaka ukoliko ste se odlučili kupiti ili već imate neku od ovih na popisu.

Vaša Yukka <3

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Shopping Cart