Kratke upute za održavanje terarija

Postali ste ili ćete tek postati vlasnik “svijeta u malom” odnosno terarija. No već nakon kupnje imate mnogo pitanja o njezi i brizi. Ne brinite se. Ovdje su sve potrebne informacije koje će vam pomoći u održavanju i njezi istog.

Svjetlost

 

Svjetlost je ključna za sve biljke pa tako i one koje su u terariju. Izrazito je važno napomenuti da terarij ne smije biti izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti. Temperatura će se naglo povećati i biljke će zbog šoka uvenuti. Nabolje mjesto za čuvanje terarija je jače osvjetljen prostor bez da sunčeva svjetlost dopire do terarija (npr.sjeverni prozor).

Zalijevanje


Terarij se može prskati prskalicom ili zalijevati pomoću pipete preporučljivo destiliranom vodom. Morate biti oprezni jer preveliki mlaz vode može pomaknuti dekoracije u terariju. Supstrat mora biti vlažan no ne i mokar.

Kondenzacija na stijenkama je normalna. To je prirodni proces transpiracije (isparavanje vode iz biljke). Ukoliko se pojave veće kapljice vode, otvorite terarij na par dana ili nekoliko sati svaki dan te iste možete prebrisati krpicom.

Također, preporučamo da iako nema problema s terarijem, otvarajte staklenku nekoliko puta mjesečno zbog izmjene ustajalog zraka svježim.

Orezivanje

 

Biljke će rasti i s vremenom prerasti terarij pa ih zbog toga moramo orezivati. Naravno, to nije nužno ukoliko volite takav izgled.

Plijesan

 

U našim terarijima se nalaze sitne bubice (springtails) koje kontroliraju plijesan na način da se njime hrane. Oni su čistači i dio zdravog ekosustava.

Ako Vam se ipak u terariju pojavila plijesan, ukoliko na vrijeme reagirate, lako je se riješiti. Kako bi je uklonili na vrh štapića za uho nakapajte 3% vodikovog peroksida (kupiti se može u svakoj ljekarni) te njime uklonite plijesan pazeći da čim manje dodirujete biljke i mahovinu (možete ga i razrijediti s vodom u omjeru 1 dio v.p. i 2 djela vode). Pustite terarij otvorenim nekoliko sati kako bi se prozračio.

Gljive

 

Gljive u terariju nisu štetne. Mogu narasti zbog spora koje se nalaze u supstratu ili na dekoraciji. Uklonite ih tako da ih lagano izvadite.

Alge


Zbog velike vlažnosti mogu se pojaviti i alge, no kao i gljive nisu štetne nego su sastavni dio ekosustava.

Nadamo se da smo vam pomogli. Ukoliko imate još pitanja posjetite našu web stranicu yukkaplants.com ili nam se javite porukom ili mailom na info@yukkaplants.com. 

Yukka.

Shopping Cart