Pozdrav!

Dobrodošli u Yukku!
Nadamo se da ćete pronaći pravu stvar za ozeleniti Vaš prostor ili kao poklon!

A kao naš poklon Vama, odlučili smo Vam dati 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Kako biste dobili kod za popust trebate biti registrirani te nakon izvršenja narudžbe kod dolazi na Vaš mail!

Hvala i uživajte!

Najbolje Biljke za terarij

Koje biljke koristiti, a koje izbjeći

Jedan od najvažnijih dijelova terarija su biljke. U terariju vlaga zraka je izrazito  visoka pa biljke koje sadimo u terarij moraju biti naviknute na takve uvjete. To znači  da u terarij stavljamo samo vrste biljaka koje vole visoku vlagu zraka. Da te vrste  biljka stavimo u prostor u kojem mi osobno obitavamo, one bi nerijetko uvenule jer  im nisu omogućeni optimalni uvjeti rasta. To pričam iz osobnog iskustva, biljke kao  što su fitonije i razne paprati koje stavljamo u terarije često već nakon par tjedana  završe u kanti za smeće. Zato je terarij savršeno mjesto za takve vrste biljaka.

Također, često se u terarije stavljaju vrste koje izgledaju vrlo lijepo, ali izrastu  preveliko (ili u visinu ili u širinu) da bi mogle dulje vrijeme ostati u terariju. Biljke  kao što su dracene (Dracena fragans, D. marginata), arkea palma ( Dypsis lutescens),  razne vrste calathea (Calathea sp.), philodendroni (Philodendron sp.), klorofitumi (Chlorophytum comosum) itd. prerastu terarij. Važno je navesti vrste biljaka  u terariju i ako se radi o nekoj vrsti većeg rasta, informirati/reći.

Sukulentne biljke tj. sukulenti često završe u terarijima. U tu grupu spadaju tisuće  vrsta biljka i veliki broj njih se ne smije upotrebljavati u njihovoj izradi. Razlog je  jednostavan, a to je prevelika vlaga zraka i supstrata. Sukulenti rastu u aridnim  područjima gdje su oborine rijetke, a ako ih i ima, sva vlaga vrlo brzo ispari. 

Ako  bismo sukulente stavili u terarije oni bi vrlo brzo istrunuli. No postoji vrlo  jednostavno rješenje, a to je da se sade u otvorene terarije, bez poklopca. Također,  sukulenti sporije rastu (ovisi o vrsti) pa je briga manja.

U izradi terarija često se te dvije različite skupine biljka i miješaju kako bi se postigao  vrlo lijep kontrast, boja, struktura i tekstura no to je izrazito pogrešno. Biljke s  različitim zahtjevima rasta ne mogu i ne smiju se saditi zajedno no to se upravo radi kako bi terariji izgledali što zanimljivije i što primamljivije.

Više o tome kako se brinuti o terariju pročitajte u našim kratkim uputama za održavanje terarija.

 

 

Ovdje možete naći popis i fotografije 5 biljka koje su najčešće i najprikladnije za  terarije:

1. Fitonija (Fittonia albivenis) – fitonije su jedne od najprikladnijih biljka za terarije.  Kultivara fitonija ima jako puno. Dolaze u bijeloj, smeđoj, crvenoj , ružičastoj i  narančastoj boji te sa različitim rasporedom vena. Za svaki terarij postoji jedna  fitonija.

 

2. Peperomia (Peperomia sp., P. albovittata, P.sandresii)- postoje razne vrste i  kultivari peperomia. Sežu od bijele pa do smeđe boje. Kao i fitonije savršeni su  izbor za razne teme u terariju. Jedna od zanimljivih činjenica za peperomie je da se mogu uzgojiti iz reznica listova. Jedna od poznatijih vrsta je P. prostrata poznatija pod nazivom string of turtles.

3. Tradenskantija (Tradescantia sp.)- Jedne od najnezahtjevnijih biljaka. Čak iako  stavite reznicu na supstrat ona će se ukorijeniti. Postoje razne vrste i kultivari.  Manji su naravno prikladinji poput T. chrysophylla, T. blossfeldiana, Callisia  repens.

4. Hipoests (Hypoestes phyllostachia)- Hipoestes se često zamjenjuje sa sa fitonijom jer izgledaju vrlo slično. No razotkriva ih njihov način rasta i ako pomno  pogledate njihova šatiranost. Hipoestes raste uspravnije dok je fitonija  prekrivač tla. Vene kod fitonija su obojene dok se kod hipoestesa boja nalazi  na čitavom listu u pjegama. To se u vrtnim centrima često niti ne primjećuje  jer dolaze kao male ukorijenjene reznice u teglama jedna do druge.

5. Paprati– Često smo svi jedanput u životu kupili neku paprat i za dva dana  smo ju morali baciti. Paprati vole veliku vlagu zraka i konstantno vlažno tlo.  Ako zaboravimo na nju često će se odmah osušiti. Zato je za paprat  najprikladnije mjesto u terariju gdje je vlaga konstanta i gdje je toplo. No nisu  sve paprati prikladne. Neke mogu izrastu u velike primjerke pa je važno  koristiti manje vrste kao što je Hemionitis arifolia i Asplenium nidus.

Paprati

1 thought on “Najbolje Biljke za terarij”

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Shopping Cart